Plantinavia holder sommerferie. Næste levering: Uge 37 (pottedyrket).

Kan man plante klatreplanter både ude- og indendørs? En vejledning til klatreplanter

Har du nogensinde lagt mærke til de spændende og smukke planter, der ser ud til at svæve i luften? Så er der chancer for, at du har set en klatreplante. Disse botaniske akrobater griber fat i diverse støttestrukturer, som f.eks. en mur, og klatrer opad med imponerende udholdenhed. Fra romantiske vinranker til robuste vedbend, som draperer træer i et tæppe af grønt, klatreplanterne er eksperter i at tilpasse sig deres omgivelser. Vi forklarer dig alt det, du skal vide om klatreplanter!

Sist oppdatert 23 august 2024 av Therese Hermansson

Hvad er forskellen mellem slyngplanter og klatreplanter?

Slyngplanter og klatreplanter har begge en utrolig evne til at klatre, men de gør det på forskellig vis. Slyngplanter som vild vin, klematis og slyngplanter i bønnefamilien har lange, fleksible stænger, som snor sig rundt om en støttestruktur samtidig med ,at de klatrer opad. Disse planter har almindeligvis brug for en ekstern støtte for at kunne klatre, selvom nogle af den har specielle, gribende “hænder” eller slyngtråde, som hjælper dem med at holde fast i støtten.

Klatreplanter som klatrehortensier og klatrevedbend, har derimod stive stængler med små “kløer” eller hager, som gør, at de kan klæbe fast til og klatre opad de fleste lodrette overflader som mure eller træer. De bruger disse specielle klæbehager til at kravle opad uden af slynge sig omkring strukturerne, hvilket er en anden klatremetode end slyngplanter.

Læs mere om succes med slyngplanter her.

De mest almindelige slyng- og klatreplanter

Klatrehortensie

Klatrehortensie er en af de ældste klatreplanter og har typisk en vækstperiode på op til syv år, inden den blomstrer. Den kan dække store arealer, herunder træstammer, med sine klatrestængler.

Efeu

Efeu er den klassiske klatreplante og kan klatre på mure uden et espalier. Med sine stedsegrønne blade trives efeu i skyggeområder og dækker gradvist større områder med sin vækst.

Kamæleonbusk

Kamæleonbusken er en nyere klatreplante. Den udmærker sig med sine karakteristiske blade med hvide pletter om forret, som bliver gradvist røde. Denne busk er egnet til hængende steder og har ikke brug for støtte.

Klematis

Klematis er kendt for sine frodige blomster, og kan være udfordrende at dyrke grundet forskellige sygdomme. Den kan blomstre overdådigt og bliver både smuk og dekorativ, hvis du vælger den rette sort og plejer den godt.

Nærbillede af klematis med lilla blomster mod en blå baggrund i solskin
Forskellige klatreplanter har forskellige blomsterfarver og vækstmønstre.

Vildvin

Vildvin er kendt for at være vildtvoksende – deraf navnet – og kan dække store arealer, hvis ikke den holdes under kontrol. Den giver en naturlig og æstetisk effekt langs mure.

Klatrerose

Klatrerosen “Lykkefund” med sine cremehvide blomster er en robust plante, der kan trives under forskellige vækstforhold. Det kan virkelig se flot ud, når den klatrer og blomstrer langs hegn eller op ad espalierer.

Ærteblomster

Ærteblomster er kendt for deres hurtigt vækst og righoldige blomstring hele sommeren. Ved at fjerne visnede blomster kan du sikre, at den blomstrer godt i løbet af hele vækstsæsonen.

Kan klatreplanter plantes indendørs?

Det er bestemt muligt at plante klatreplanter indendørs, så længe de får nok sollys og den rette støttestruktur at klatre på. Mange klatreplanter trives faktisk godt indendørs, især i områder med gode lysforhold som f.eks. i et vindue eller i et rum med vækstlamper. Efeu, kaprifolie, klatrejasmin og pilea klarer sig godt indendørs. Husk blot at pleje dem godt med vanding og beskæring, så de trives indendørs.

Kan klatreplanter plantes udendørs?

Klatreplanter kan plantes udendørs og er perfekte til at udsmykke haver, terrasser og andre udendørsområder. Klatreplanter er en fantastisk tilføjelse til haven for dem, som gerne vil have ekstragrønne og frodige elementer i haven. Disse stærke planter kan klatre langs hegn eller stakit, på pergolaer, mure og andre strukturer udendørs. Samtidig er klatreplanter tilpasningsdygtige, og du kan vælge mellem et bredt sortiment af forskellige typer, som trives i forskellige klimaer og vækstforhold.

Nærbillede af mørkegrøn efeu, som vokser i revnerne på en grå stenmur
Klatreplanter trives generelt udendørs og klatrer ofte på mure og andre støttestrukturer.

Sådan lykkes dine klatreplanter

  1. Vælg det rigtige sted.

    Begynd med at vælge et sted, som giver et godt grundlag for klatreplanternes vækst. Det er væsentligt at sørge for, at der er noget i nærheden, som planten kan vokse på. De fleste klatreplanter trives i områder med masser af sollys, men det e ren god ide at tjekke plantens specifikke lys- og skyggebehov. Undgå områder, som er meget udsat for vind eller dårlig dræning.

  2. Forbered jorden

    Begynd med at forberede jorden ved at grave et hul, som er bredere og dybere end plantens rodklump. Fjern evt. ukrudt og løsn jorden i bunden af hullet en smule. Dette hjælper med dræningen og gør det nemmere for rødderne at vokse og tage fat. Tilføj noget organisk materiale som kompost eller godt nedbrudt gødning for at forbedre jordens struktur og give næring til planten.

  3. Plant klatreplanten

    Fjern klatreplanten forsigtigt fra potten og sæt den ned i det forberedte hul. Sørg for, at plantens rodklump er placeret med den korrekte dybde, og fyld nænsomt jord omkring rødderne. Vand godt efter udplantning for at sørge for, at rødderne har god kontakt til jorden og tager godt fat.

  4. Sørg for en god støttestruktur

    De fleste planter har som sagt behov for en slags støtte til at klatre på. Du kan sætte et espalier eller et hegn op, eller sørge for, at der er en anden struktur i nærheden, som planten kan klatre på. Sørg også for at støtten er solid og kan bære vægten af den voksende plante.

  5. Pleje og vedligeholdelse

    Et er udplantning er det vigtigt at give klatreplanten den rigtige pleje. Den bør vandes regelmæssigt, især i tørre perioder, og fjern ukrudt, som tager vand og næring fra planten. Hold øje med planten i løbet af vækstsæsonen. Beskær den regelmæssigt og efter behov for at kontrollere væksten og give planten form. Sørg også for at fjerne beskadigede eller døde grene for at fremme sund vækst, og du er kommet godt fra start!

Skab din drømmehave med klatreplanter

En investering i klatreplanter er en fin måde at få et dekorativt og unikt element i din have. Klatreplanter fungerer fint som et ekstra sammen med en velformet hæk, uanset om du vælger en tujahæk eller en farverig syrenhæk. Med forskellige planter og vegetation kan du få din helt egen drømmehave, uanset om du forestiller dig en frodig oase eller et mere strømlinet og minimalistisk udendørsareal. Udforsk vores forskellige hæktyper, find tips og gode råd om forskellige planter, og plant i dag!

Plantinavia Danmark
En live kundeservice svarer fuldstændig hurtigere end du forventer (ingen opkald, kun Whatsapp)

Plantinavia Danmark

Hej! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjælpe dig?

now
Start Chat

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.