Almindelige fejl i forbindelse med plantning

Sist oppdatert 23 august 2024 av Therese Hermansson

Tre almindelige fejl i forbindelse med plantning

Du har lige købt nye planter, og du har lyst til at plante dem i dag eller i morgen, eller du planlægger snart at købe nye planter og ønsker at være velforberedt. Uanset situationen ønsker du som havemand, at de nye planter vokser så hurtigt og sundt som muligt. En plante af høj kvalitet kan holde til mere end et tarveligt produkt, men selv en sund plante kan ikke modstå alle slags forhold. Vi ser ofte folk begå de samme fejl, og det er ærgerligt når nu disse fejl kan undgås. Med de tips du finder i denne blogpost, kan du lære af andres fejl. Så hvorfor ikke gøre det?”

At plante på det forkerte tidspunkt

Mange af de fejl, folk begår, har at gøre med årstiden og hvor i haven, de nye planter anbringes. En gængs fejl er at plante i en årstid, hvor planten er i blomst. De fleste ved, at det er en skidt idé at plante i en frostperiode. Mange planter har en hvileperiode lige efter sommeren, og frostperioden begynder i vinteren. Det er altid bedst at plante i hvileperioden, for så kræver planten færre næringsstoffer og kan bruge tiden til at akklimatisere sig til det nye miljø. Planter fra potter kan klare mere end planter med en jordklump. En plante fra en potte kan plantes året rundt, så længe det ikke fryser.

Jord og plads

En anden gængs fejl er at undervurdere hvor megen plads og hvor mange næringsstoffer, planter har brug for. Folk tror, at hvis en plante passer i jorden, er den plantet korrekt. Dette er dog ikke rigtigt. En plante har brug for mange næringsstoffer, især når den lige er blevet plantet. Rødderne vil gerne vokse hurtigt og skal bruge plads til at søge efter disse næringsstoffer. Derfor anbefales det at grave et større hul eller en større rende, end du umiddelbart tror er nødvendigt. En god tommelfingerregel er at grave hullet dobbelt så stort som plantens jordklump. Fyld derefter hullet med pottejord eller anden næringsrig jord, i stedet for det jord du lige har gravet op. På den måde kan du sikre dig, at planten kan indtage en masse næringsstoffer fra jorden når efter plantningen.

At beskytte dine planter mod tørke

Vores hækplanter kan holde til meget, fordi de er blevet dyrket med megen omhyggelighed og omhu. Men du kan altid selv gøre noget for at beskytte planterne mod alle de forhold, der kan påvirke deres sundhed. Hvis du for eksempel vil købe en laurbækhæk – laurbærkirsebær “Rotundifolia”, skal du huske at holde øje med vejrudsigten. Tørke er aldrig en god ting, og det gælder især for nyplantede planter. Sørg for at vande planterne grundigt efter plantning og igennem de første to år. Derefter kan de fleste planter og hækplanter klare sig næsten uden vand, du skal blot huske at vande i de tørre perioder.

Hos Plantinavia har vi forskellige hæktyper, alt fra den elegante og tætte natur far avnbøg hækken, den hurtigt voksende karakter af thujahæk, eller den frodige og grønne atmosfære som en bøgehæk skaber. Vi har præcis den variation, som du har brug for. Syrenhækkens duftende blomster, en takshæks robusthed og en ligusterhæks alsidighed er også blandt vores anbefalinger. Udforsk alle vores hækplanter, og find den der passer til lige præcis dig og din have.

Trillebør

0 produkter

Ingen varer i kurven.